Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η τιμή της κυνηγετικής άδειας είναι κλοπή!

Όπου και αν στραφείς, θα ακούσεις το ίδιο πράγμα: «φέτος η χρονιά στους κάπρους πήγε πολύ καλά, η καλύτερη ίσως χρονιά μας. Υπάρχουν πάρα πολλοί κάπροι, υπερπληθυσμοί ολόκληροι σεργιανίζουν στα βουνά».

     Αυτή είναι η μία αλήθεια, η ευκολότερη. Η άλλη αλήθεια, η πικρή, είναι ότι φέτος βγήκαν πολλοί λιγότεροι κυνηγοί στα κυνηγοτόπια. Δεν αναφέρομαι στην ποσοστιαία διαπίστωση της ΚΣΕ που ανεβάζει στο 8-10% περίπου λιγότερες άδειες φέτος και άρα λιγότερα έσοδα προς συλλόγους και ομοσπονδίες και φυσικά και στην ίδια. Το ζητούμενο εδώ δεν είναι η οικονομική συρρίκνωση των κυνηγετικών ταμείων – που όντως είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και θα έχει σαν πρώτο αντίκτυπο την μείωση των απολαβών των θηροφυλάκων . Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που δεν την δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία και είναι η κατά πολύ μεγαλύτερη απουσία των κυνηγών – ακόμα και εκείνων που έβγαλαν άδεια με την ελπίδα πως θα κυνηγήσουν.

     Το ποσοστό των κυνηγών που είχαν άδεια και δεν κυνήγησαν είναι μεγαλύτερο κατά πολύ του 8-10%, ίσως να αγγίζει και το 30-40% - νούμερο υπερβολικό, αλλά δυστυχώς πραγματικό. Δεν βγαίνει από κάποια μελέτη ο παραπάνω συλλογισμός μου αλλά είναι εμπειρικός. Κάθε χρόνο στέναζαν τα βουνά από τις παρέες των κυνηγών, γιόμιζαν οι δρόμοι και τα κυνηγοτόπια, υπήρχε κινητικότητα, υπήρχαν φωνές. Τώρα όμως, στη χρονιά που πέρασε, ελάχιστες παρέες συναντούσες και αυτές όχι πάντα μα αραιά και που.

     Όταν συνηθίζεις και ξέρεις ότι δίπλα σου κυνηγά η τάδε παρέα, στην άλλη πλευρά η παρέα του δείνα και ούτω καθ’ εξής, σου κακοφαίνεται όταν συναντάς παντού την ερημία, την απουσία ακόμα και αυτών των κυνηγών που έχεις έλθει κατά το παρελθόν σε μικροπροστριβές. Σου βαραίνει την καρδιά η σκέψη ότι δεν ήλθε για κυνήγι ο τάδε γιατί έχει δυσκολίες. Και ο τάδε δεν είναι ένας, είναι πολλοί, εκατοντάδες, χιλιάδες. Ναι, μιλάμε για χιλιάδες κυνηγούς που δεν βγήκαν για κυνήγι έστω και αν είχαν αποκτήσει άδεια.

     Για την ΚΣΕ, μετρούν τα οικονομικά στοιχεία, για εμάς τα ανθρώπινα. Και πέραν των άλλων, ας δούν οι της συνομοσπονδίας και τις τιμές της άδειας που αγγίζουν τα όρια του παράλογου μεσούσης της κρίσης. Δεν γίνεται να έχει η άδεια 152 ευρώ, είναι κλοπή, είναι παράλογο, δεν μπορεί να φτάνει ακόμα και στα 180 ευρώ στον Έβρο ή αλλού επειδή κάποιοι έτσι γουστάρουν και δεν λογαριάζουν κανένα. Αυτά είναι γελοία πράγματα και μην ισχυριστεί κανείς ότι ελάχιστα χρήματα πηγαίνουν στα ταμεία των κυνηγών. Ας κόψουν και οι σύλλογοι περιττά έξοδα, ας κάνουν αιματηρές οικονομίες όπως κάνουμε όλοι μας, ας ελαττώσει και η ΚΣΕ τα δικά της έξοδα. Μην τα περιμένουν όλα από τον κυνηγό. Πόσο να αντέξει κι αυτός, για πόσο θα μπορεί να δίνει ακόμα τόσα χρήματα.

     Πολύ φοβάμαι ότι στην επόμενη κυνηγετική περίοδο, με τις ισχύουσες τιμές των αδειών, το ποσοστό από 10% θα φτάσει το 20% και 30% εκείνων που δεν θα βγάλουν καθόλου. Και στο φινάλε, θα γίνει το κυνήγι στην Ελλάδα ένα ελιτίστικο σπόρ για τους κατέχοντες μόνο – που σημαίνει ότι και του χρόνου θα υπάρχουν πάρα πολλά θηράματα, και του χρόνου το κυνήγι θα πάει πάρα πολύ καλά – αλλά για ποιους όμως; Για τους ελάχιστους που θα πάνε νόμιμα να κυνηγήσουν. Γιατί ασφαλώς θα πάνε και άλλοι παράνομα, δίχως άδειες και περιττά έξοδα. Και αυτούς, τους παράνομους ποιος θα τους ελέγξει; Η Θηροφυλακή; Για ποιο λόγο; Για τα ψίχουλα που θα παίρνει ο θηροφύλακας και να ρισκάρει για τον κάθε κλέφτη και λωποδύτη του δάσους;

     «Ενός κακού μύρια έπονται» λέγει ο σοφός λαός. Αν δεν ελαφρύνει η ΚΣΕ τον κυνηγό από τα χαράτσι των 150 κ 180 ευρώ ανά άδεια, αν δεν κοιτάξει τις πραγματικές ανάγκες του κυνηγού που και αυτός έχει φτάσει στα όριά του, θα ακολουθήσουν ασχήμιες στο βουνό που κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει – αλλά και όποιος μπορεί δεν θα το κάνει, δεν θα έχει κανένα κίνητρο.

     Με τα κυνηγοτόπια άδεια στο σύνολό τους σχεδόν, μερικές ομάδες έκαναν πανηγύρι. Μάλιστα μία εξ αυτών στη Κερπινή Καλαβρύτων θήρευσε 16 γουρούνια σε μία ημέρα. Αυτό και αν είναι επίτευγμα κυνηγετικό και μάλιστα από κυνηγούς περιωπής. Το ανωτέρω περιστατικό μου καταγγέλθηκε αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το διασταυρώσω. Αν γνωρίζει κανείς περισσότερα, εδώ είμαστε…

====================

Δημοσιεύθηκε στο «Κυνήγι» του Ελεύθερου Τύπου την Τετάρτη 25 Οανουαρίου 2012.