Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Πλημμύρα από... αγριογούρουνα στον Έβρο ...

Από την "Καθημερινή"

Πλημμύρα από... αγριογούρουνα

Θανασης Τσιγγανας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Εισβολή αγριογούρουνων» στο ελληνικό έδαφος από την πλευρά της Τουρκίας έχουν προκαλέσει, εκτός των άλλων, οι πλημμύρες στο τριεθνές Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας. Μεταξύ, λοιπόν, των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και η διάσωση της άγριας πανίδας του Εβρου από εκπροσώπους της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης.

Οπως είπε στην «Κ» ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας κ. Πέτρος Πλατής, τα ορμητικά νερά από την πλευρά της Τουρκίας εκτόπισαν σημαντικό αριθμό ζώων προς υψηλότερα σημεία στην ελληνική πλευρά. Ομως στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, πολλά αγριογούρουνα εγκλωβίζονται σε νησίδες ξηράς ανάμεσα σε πλημμυρισμένες εκτάσεις και γίνονται εύκολο θήραμα. Γι’ αυτό τον λόγο δώδεκα θηροφύλακες της Ομοσπονδίας έχουν τεθεί σε επιφυλακή και περιπολούν με βάρδιες κοντά στις πλημμυρισμένες περιοχές του νότιου Εβρου για να αποτρέψουν τη δράση λαθροθήρων. Οπως ανέφερε ο κ. Πλατής, χθες το πρωί χρειάστηκε και η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό ενός μεγάλου αγριογούρουνου που είχε παγιδευτεί κοντά στον Πόρο.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας επενέβησαν σωτήρια και σε άλλες περιπτώσεις. Ανέσυραν με σκοινιά -και απελευθέρωσαν στη συνέχεια- άλλα τέσσερα αγριογούρουνα που είχαν πέσει σε τσιμεντένια αρδευτική διώρυγα στην περιοχή των Φερών. Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και κοντά στο δέλτα του ποταμού Εβρου όπου ξεχειμωνιάζουν χιλιάδες πουλιά και σπάνια είδη.
----------------------------------------------------------------

Ευχαριστούμε τον φίλο Γιώργο Ξανθόπουλο που μας έστειλε το σχετικό άρθρο της Καθημερινής.