Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Το διαδίκτυο των κυνηγών …

Το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα εργαλείο που κατά πως λένε δημιουργήθηκε αρχικά για στρατιωτικούς σκοπούς, στην συνέχεια όμως και με την πάροδο του χρόνου απόκτησε την μορφή που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Ένα πολυεργαλείο για τους κατοίκους του πλανήτη που ο καθένας μας το χρησιμοποιεί ανάλογα με τις διαθέσεις του.

Το web – όπως επικράτησε να λέγεται, δημιουργεί χαοτικές καταστάσεις – ακολουθεί δηλαδή κατά γράμμα τον σκοπό του. Στο χέρι του κάθε χρήστη είναι να πάρει την πληροφορία που θέλει και να απορρίψει μία άλλη. Και ο κάθε χρήστης πιστεύει ότι – αφελέστατα κατά τη γνώμη μου - το πολυεργαλείο αυτό του δίνει πραγματική ελευθερία. Δεν είναι της παρούσης να μιλήσουμε για τις ελευθερίες του διαδικτύου. Σκοπός μας είναι να καταθέσουμε την απορία μας, γιατί αυτό το εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας δεν το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε σαν κυνηγοί στο ευρύ κοινό, την αληθινή διάσταση του κυνηγίου στην πατρίδα μας.
Τον ρόλο αυτό – που μπορεί να τον αναλάβει και να τον φέρει σε πέρας, δικαιούται να τον έχει η ΚΣΕ, οι Ομοσπονδίες, οι κυνηγετικοί σύλλογοι, οι κυνηγοί, οι εμπλεκόμενοι με διαφόρους τρόπους με το κυνήγι – επιχειρηματίες, εκπαιδευτές, τουρισμός, εταιρείες καυσίμων, εταιρείες αυτοκινήτων, και φυσικά ο κυνηγετικός τύπος που προσφέρει πάρα πολλά με την παρουσία του στην υπόθεση κυνήγι.

Δυστυχώς για εμάς τους κυνηγούς, η ΚΣΕ δεν έχει αντιληφθεί την δύναμη του ιντερνέτ – και αρκεί μία επίσκεψη στην σελίδα της – που διακρίνεται καθαρά ότι αγγαρεία κάνει που την έχει ή μπορεί κάποιος να της είπε: «πρέπει να έχεις και ιστοσελίδα».

Θα μπορούσε πολλά να έκανε η ΚΣΕ με το διαδίκτυο, σαν αρχή μία σελίδα της προκοπής. Στη συνέχεια να δημιουργούσε ένα δίκτυο με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες και με όλους τους κυνηγετικούς συλλόγους της χώρας – που έστω και τώρα, οφείλει να τους υποχρεώσει να αποκτήσουν ιστοσελίδες. Ένα πανελλαδικό δίκτυο κυνηγών με την ΚΣΕ στο ρόλο του γενικού συντονιστή, με συνεχή ροή πληροφοριών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σαν κατάληξη με την δημιουργία μίας τράπεζας δεδομένων για την πανίδα μας.

Η συνεχής ροή της πληροφορίας, η αμφίδρομη σχέση που δημιουργείται, η θεματολογία, η ένωση πολλών και διαφορετικών ομάδων που έχουν σχέση με το κυνήγι, κα πόσα ακόμα, όλα, μπορούν να ενωθούν σε ένα δίκτυο υπό την ΚΣΕ. Για να αποκτήσει αληθινή φωνή και δυνατή η κυνηγετική οικογένεια, για να αντικρούσει επί ίσοις όροις όσα κακόβουλα της καταλογίζουν, για να προωθηθεί ο σκοπός που επιτελεί, για να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Όλα τα παραπάνω, ίσως να φαντάζουν πολύπλοκα – και όμως είναι τόσο απλά. Χρήματα χρειάζονται που μπορεί να μην έχει η ΚΣΕ, έχει όμως και δίνει για τον σκοπό αυτό η ευρωπαϊκή ένωση μέσα από πληθώρα προγραμμάτων. Εκείνο που χρειάζεται η ΚΣΕ, είναι να δώσει λόγο και βήμα σε ανθρώπους που την υπηρετούν και βρίσκονται πάντα από πίσω – διότι μπροστά θέλουν να φαίνονται πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι που την υπηρετούν (!) για πάνω από είκοσι χρόνια από την θέση του προέδρου ή δεν ξέρω από ποια άλλη.

Για να το πω πιο απλά, είναι καιρός να οργανωθεί το κυνήγι στην Ελλάδα σε εντελώς καινούρια βάση. Για να γίνει όμως αυτό - οι πρόεδροι που τους συναντήσαμε μικροί – και τώρα που μεγαλώσαμε τους έχουμε πάλι μπροστά μας, αυτοί όλοι που έχουν καθίσει σε μία καρέκλα και δεν λένε να σηκωθούν να πάνε σπίτι τους, - καιρός είναι να την αφήσουν. Να πάνε σπίτι τους μήπως και σωθεί το κυνήγι από τη λαθεμένη χρόνια πολιτική τους.
-----------------------------------------------------------

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό «Κυνήγι» του Ελεύθερου Τύπου την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010.