Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Τεχνολογία και Κυνήγι ...

Στις κοινωνίες του μέλλοντος δεν θα υπάρχουν αρχηγοί. Θα είναι τόσο ο κόσμος «τεχνολογικά μπροστά» που δεν θα τους έχει ανάγκη. Θα άρχεται ο καθένας μονάχος του!. Όχι όπως τώρα που είμαστε κοπάδια και οι αρχηγοί μας διατάσσουν, μας επιβάλουν τις απόψεις τους, τα σχέδια τους. Στο μέλλον, όλα τα πράγματα θα κινούνται σε άλλα επίπεδα και όλοι θα είμαστε αρχηγοί του εαυτού μας. Χαλίφηδες!. Ίσως και ισόθεοι στο μακρινό μέλλον!. Άναρχοι δηλαδή!
Ακόμα και στο κυνήγι και ειδικότερα αυτό του κάπρου θα επέλθουν μεγάλες αλλαγές και θα γίνεται κι αυτό με διαφορετικά και νέα τεχνολογικά μέσα Η παγάνα ας πούμε για παράδειγμα, θα αλλάξει ρόλο ή μάλλον θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Και από τα καρτέρια τα πολλά που έχουμε σήμερα, μόνο ένα θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», ίσως και δύο το πολύ.

Η ομάδα θα είναι ολιγομελής. Τέσσερα άτομα το πολύ. Δύο στη παγάνα, ένας μετακινούμενος στα καρτέρια (ή δύο) και ο συντονιστής που θα κάθεται στο μπαλκόνι του σπιτιού του ή στη καλύβα του ψηλά στο βουνό και συνδεδεμένος με τις υπηρεσίες του Google earth, θα έχει αναλυτική εικόνα σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει τις ανάλογες κατευθύνσεις. Θα πληρώνει κάτι παραπάνω στη συνδρομή του και θα γίνεται η δουλειά όμορφα και ωραία.
Ο συντονιστής του μέλλοντος με την γρήγορη adsl σύνδεση (στο άμεσο μέλλον μπορεί να ειπωθεί διαφορετικά) που θα έχει στο βουνό – διότι στις μέρες μας η τεχνολογία υπάρχει μόνο για την μισή Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για τα αστικά κέντρα, θα βλέπει με άνεση από «ψηλά» που γιατακιάζουν τα άγρια και θα οδηγεί στο ακριβές σημείο τους παγανιέρηδες με τα σκυλιά. Η πίεση που θα ασκείται από την παγάνα ακόμα και με ηλεκτρονικά μέσα, θα «σηκώνει» τα άγρια και θα αρχίζουν τα σκυλιά να κυνηγάνε. Ανάλογες οδηγίες θα λαμβάνει και ο καρτεριτζής. Που να σταθεί και πού όχι ανάλογα με την εξέλιξη του κυνηγίου. Η ροή της εικόνας θα είναι συνεχής στο τερματικό του συντονιστή και ανάλογες θα είναι και οι οδηγίες του.
Αν ο καιρός είναι άσχημος και βαρύς, ο συντονιστής θα κάνει τη δουλειά μέσα από το σπίτι ή την καλύβα με φόντο το «μπουμπουνισμένο τζάκι». Παράλληλα με τις εικόνες από τον δορυφόρο, θα ‘χει και τα παιχνιδίσματα της φλόγας, που θα τον ταξιδεύουν πολλές φορές σε κόσμους μαγικούς που οι «δορυφόροι δεν θα μπορούν να πιάσουν». Ίσως να ταξιδεύει σε κόσμους ονειρικούς και από τα δυνατά ρακόμελα. Ποιος ξέρει…

Οι ιχνηλασίες θα καταργηθούν. Κατ’ επέκταση και οι πρωινές συγκεντρώσεις της ομάδας. Αλλά και η ομάδα θα διαλυθεί, θα γίνει όπως προείπα ολιγομελής, δίχως γενικό κουμανταδόρο. Με μεγαλύτερη ευκινησία και φυσικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Στο μέλλον θα έχουν επιτραπεί και στη χώρα μας τα ραβδωτά όπλα. Ένα Kalashnikov!, ένα FN!, ίσως ένα M16! ας πούμε. Και ο καρτεριτζής δεν θα βρίσκεται αναγκαστικά στη ρεματιά ή στο σούρμα. Από μακριά, ανάλογα με το βεληνεκές του όπλου του – και φυσικά με την διόπτρα, εύκολα θα «κατεβάζει το άγριο». Κάτι ας πούμε σαν ελεύθερος σκοπευτής, Ρόμπερτ ντε Νίρο (ελαφοκυνηγός) στο πιο εξελιγμένο.
Αλλάζει ο κόσμος συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα. Οι παλιές παραδοσιακές επαναστάσεις του 20ου αιώνα είχαν αρχή και τέλος, πολύ αίμα και εκατομμύρια νεκρούς, ιδέες καινούριες, επαγγελματίες ιδεολόγους – και στη συνέχεια παράσιτα δημαγωγικά. Η δικιά μας η τεχνολογική επανάσταση δομήθηκε με άλλα υλικά - και έχει αυτή την ιδιομορφία - εξελίσσεται συνεχώς και δεν σταματά ποτέ!. Ακόμα και ο τελευταίος χρόνος που πέρασε, φαντάζει πολύ μακρινός. Ακόμα και αυτά που γράφω τώρα σε δύο λεπτά θα έχουν ξεπεραστεί. Πάει πολύ μακριά ο κόσμος και δεν τον προλαβαίνουμε.

Το κακό είναι πως δεν τον ξέρουμε τον κόσμο, όσο και να προσπαθούμε, με ότι μέσα και αν προχωράμε, ο άνθρωπος είναι πολύ αδύναμο όν, η ζωή μας ασήμαντη και πολύ μικρή χρονικά. Γι’ αυτό ζηλεύω κάποια πουλιά που ζούνε αιώνες, τις χελώνες επίσης αν δεν τις πατήσει κάποιος «καυλοτίμονος» στο δρόμο, τους αιωνόβιους ελέφαντες και ας είναι «εύσωμοι και άσχημοι». Περισσότερο απ’ όλα ζηλεύω το νερό, αυτές τις σταγόνες δισεκατομμυρίων στο αδιάκοπο ταξίδι τους και στη προσφορά τους στη ζωή.
Ο Πλανήτης μας θερμαίνεται ή ψύχεται; Οι αντίπαλες επιστημονικές ομάδες δεν κατέληξαν ακόμα. Το ερευνούν το θέμα!!. Το αναλύουν συλλέγοντας στοιχεία… Ασάφεια παντού. Η μόνη «σταθερά» στο κόσμο μας είναι η σχέση ανθρώπου και φύσης.

Όταν το κυνήγι θα γίνεται από «ασκήσεις επί δορυφόρου» θα χάσει το αληθινό του νόημα. Θα ‘λεγα πως ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια η αντίστροφη μέτρηση. Από τότε που μπήκαν στο παιχνίδι οι πολυπληθείς ομάδες των γουρουνοκυνηγών. Και παρατηρούμε στο βουνό διμοιρίες και λόχους να κλείνουν τους τόπους. Σιγά ωρέ αδέλφια, δεν πάμε σε πόλεμο!. Για να ανταμώσουμε τη φύση πάμε, άντε να ανταμώσουμε και κανένα άγριο!

Εξελίσσονται ραγδαία τα νέα δεδομένα!! Η δική μας επανάσταση όμως μόλις τώρα αρχίζει. Γι’ αυτό λοιπόν, ας κατεβάσουμε όλους τους διακόπτες και ας αφήσουμε την τεχνολογία να διαστέλλεται σαν το σύμπαν. Και ας βγούμε στο βουνό. Το μεθύσι δεν το φέρνουν μόνο οι «μπόμπες» και τα ρακόμελα, το φέρνουν και οι πηγές που ξεχύνονται από τη «μαύρη γη», το φέρνουν τα «χαστούκια του βοριά», το φέρνουν τα αγνάντια από τα διάσελα και τις κορφές.

Ας ανέβουμε ψηλότερα …