Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Ο αρχηγός της οικογένειας...

Κοπάδια αγριογούρουνα και κάνουν βόλτες ανενόχλητα μέσα στο καταμεσήμερο! Είναι δυνατόν; άκουσα την φωνή του φίλου μου κυνηγού στην άλλη πλευρά του σύρματος. Σε τούτη τη ζωή όλα είναι δυνατά, απάντησα χαμογελώντας.

Και γιατί να μην είναι; σκέφτηκα μονάχος μου όταν έκλεισε το τηλέφωνο. Τα άτιμα τα άγρια, όταν τα κυνηγάμε κρύβονται, εξαφανίζονται, γίνονται αερικά. Αλλά και όσα με κόπο εντοπίζουμε και τα σκυλιά τα πάνε στο ντορό τους, πάλι δύσκολα πέφτουν. Τι να θυμηθώ, πόσες φορές χαιρέτησαν ευγενικά τα καρτέρια μας; πόσες φορές μας κούνησαν μαντήλια;

Και όλοι έμπειροι, οι παγανιέρηδες, οι κόντρες, τα καρτέρια. Α!! και τα σκυλιά μας καλά, όταν βέβαια δεν κυνηγάνε αλεπούδες! Γιατί όταν πέφτουν πάνω στην «κυρά Μάρω», τα αλαλιάζει τα σκυλιά μας η αθεόφοβη. Αλλά και ο κάπρος δεν είναι βλάξ, όταν δυσκολευτεί στο πυκνό, ακολουθεί από κοντά την κυρά Μάρω. Βγαίνει αυτή στα καρτέρια πρώτη, τα αποπροσανατολίζει και μετά ο κάπρος, άρχοντας, χάνεται σε τόπους ελεύθερους.

Και αυτό δυστυχώς έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές! Δεν υπάρχει κανόνας συγκεκριμένος που θα τον ακολουθήσεις πιστά και θα έχεις αποτέλεσμα. Κάθε κυνήγι και χαρακτηρίζεται από διαφορετικούς παράγοντες, συνήθως απρόβλεπτους. Οι παράγοντες αυτοί είναι εν τέλει που καθιστούν συναρπαστικό το κυνήγι του κάπρου.

Η φετινή κυνηγετική περίοδος είχε και αντικειμενικές δυσκολίες. Οι φωτιές και οι καταστροφές ανθρώπων και ζώων, το αλαλούμ με τις απαγορεύσεις, η συρρίκνωση της περιόδου. Ίσως και άλλα, που εμπόδισαν να εξελιχθεί ομαλά η περίοδος. Μόνο ο καιρός ήταν σύμμαχος καλός, με βροχές όταν έπρεπε, που έκαναν τις ιχνηλασίες εύκολες. Και λοιπόν;

Ο κάπρος μετά της οικογενείας, κάνει τις βόλτες του στο καταμεσήμερο. Δίχως τον φόβο του παγανιέρη, με ηρεμία αναζητά την τροφή του, παίζει με την σύντροφο σε νερολούτσες, μαθαίνει τα μικρά πώς να γίνουν «άτιμα» όταν θα μεγαλώσουν! Και σαν αρχηγός της οικογένειας, στέκεται προσοχή στο βλέμμα της γουρούνας.

Όπως στην ιστορία του χωριού. Ξυπνά η οικογένεια και μετά το γρήγορο πρωινό, ο αρχηγός μοιράζει τις δουλειές της ημέρας. Εσύ θα πάς στον μύλο για αλεύρι, εσύ στο χωράφι να οργώσεις, εσύ πάρε τα «πράματα» να πάς να σκαρίσεις, κι εγώ θα πάρω τη ρόκα μου να πάω για γνέψιμο!!.

-------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: