Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

"Κούρδος" όλα τα λεφτά...


Ο χειμώνας ήταν καλός το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Μα υπάρχει καλός χειμώνας? Και βέβαια υπάρχει, είναι αυτός που δείχνει τα δόντια του με τις δυνατές βροχές, τις ομίχλες, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια. Ευλογία είναι ο χειμώνας.

Η ομάδα το Σάββατο το πρωί έπινε τσίπουρα στου Ράφτη. Περίμενε να ηρεμήσει ο καιρός για να βγεί στο βουνό. Ο καιρός όμως είχε κέφια και δεν ηρεμούσε, αντίθετα όπως ήταν έδινε την εικόνα βαρύ χειμώνα.

Ωραία ήταν. Μερικοί το έριξαν στην «δηλωτή» και άλλοι στις βαριές κουβέντες. Όταν είσαι στο χωριό μέσα στο καταχείμωνο και ακούς βαριές κουβέντες, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν. Ή συμμετέχεις σε αυτές ή δεν τις καταλαβαίνεις και δεν τις ακουμπάς!!

Άκουγα και δεν συμμετείχα, είχα άλλα στο νού μου και έφυγα νωρίς για το χωριό μου, είχα διάβασμα δίπλα στο τζάκι. Έξω, στον άγριο καιρό, η ορατότητα από την ομίχλη έφτανε στα δύο μέτρα.

Την Κυριακή άλλος θεός έφτιαξε τον καιρό στα ιδανικά για το κυνήγι μέτρα. Η ομάδα όμως ήταν μικρότερη από του Σαββάτου. Με το ζόρι και με την βίαιη επιστράτευση του «Κούρδου», έγιναν εφτά. Που να βάλεις καρτέρια, που να πάνε οι κόντρες, που η παγάνα…….

Ο κάπρος όμως εμφανίστηκε και τα σκυλιά μπήκαν στον ντορό του. Ήταν και μεγάλος και αρκετά έμπειρος από άλλα κυνήγια. Τα καρτέρια δεν μπορούσαν να καλύψουν τα μεγάλα κενά στο διάβα του. Έτσι, η ομάδα μετακινούνταν συνεχώς υπό τους ήχους των σκυλιών.

Ο παγανιέρης Κώστας και οι Λάκης και Τέλης, ακολουθούσαν με τα πόδια, οι υπόλοιποι κύκλωναν τον χώρο με τα αυτοκίνητα. Να προλάβουν…Ο Δύαρχος Άγγελος απουσίαζε για δουλειές – γλύτωσε και το κέρασμα για την γιορτή του. Ο Αντάρτης θολωμένος από τα τσίπουρα της προηγούμενης, με τον Σούλα απόντα λόγω φόρτου εργασίας, τον Τάσση επηρεασμένο από την ήττα της δηλωτής και τον Σπήλιο μόνο ουσιαστικά να τρέχει, τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά για την ομάδα, και έγιναν απλά για τον κάπρο που έσερνε στο ντορό του και τα σκυλιά. Βάσανα….

Κάνοντας μεγάλη διαδρομή με σύντομες στάσεις ο κάπρος, έφτασε να ξαποστάσει δυτικά του Βλόγγου. Εκεί ο ατίθασος Κούρδος - η απόλυτη οπτική ταύτισή με τον μέγα Πάνα, είχε κέφια. Γερό κόκαλο ο Κούρδος, κάποτε μετέφερε στην παγάνα 6 σκυλιά, 8 καραμπίνες και 8 φυσιγγιοθήκες από μονοπάτι κακοτράχαλο. Κάπου μπερδεύτηκε από το βάρος των όπλων και την πίεση των σκυλιών και έπεσε. Θηρίο ανήμερο, ανακάθισε σε κοντινό βράχο και μαρμάρωσε εκεί. Για να σηκωθεί και να περπατήσει πάλι, έτρεξε προς βοήθεια τότε, όλη η ομάδα.

Ο Κούρδος λοιπόν, άκουγε κοντά του τα σκυλιά να βαράνε στάμπα. Κουνώντας το κεφάλι του δεξιά και αριστερά, μύρισε τον καπρίσιο αέρα και το αίμα ανέβηκε στο χοντρό του κεφάλι. Σαν να θύμωσε….. όρμησε προς την στάμπα των σκυλιών και μονάχος του άρχισε να κάνει παγάνα. Τον είδαν τα σκυλιά και τρόμαξαν, τον αντίκρισε κι ο κάπρος και το έβαλε στα πόδια, προαισθανόμενος την μεγάλη απειλή!

Έκανε γερή παγάνα ο Κούρδος. Πάνω στην ορμή του όμως, έκανε παγάνα αντίθετα από εκεί που είχαν ανασυνταχθεί τα καρτέρια!! Βρήκε ευκαιρία ο κάπρος και διέφυγε ανατολικά, προς το Μάρκου. Εκεί, άλλη ομάδα από τα Μαζέικα, άκουσε σαματά μεγάλο και είδε τον κάπρο να της έρχεται!! Εύκολα και ξεκούραστα τον σταμάτησαν και τον πήραν. Πείτε ένα ευχαριστώ παιδιά!!

Όταν η ομάδα έφτασε στον Κούρδο και κατάλαβε τον αγώνα τον καλό!! που έδωσε, τον κοίταξε με μάτια πύρινα. Έτοιμοι ήσαν όλοι να τον φάνε!. Ο Κούρδος, στην εξιστόρηση των γεγονότων, κάπου μπερδεύτηκε από άλλα κυνήγια και μιλούσε για ένα μικρό άγριο που τραυμάτισε!

Έβαλε την βαριά Remington στην πλάτη ο Κούρδος και πήγε κατά τα πρόβατα που είχαν παρεκλίνει της πορείας τους…

Πίσω, κάποιοι από την ομάδα των Μαζέικων ρωτούσαν: παιδιά, ο μαύρος που είναι στην παρέα σας, μας χτύπησε ένα μικρό γουρούνι! μα δεν έχουμε μαύρο στην παρέα μας! δεν μπορεί, αφού λέει ότι κυνηγά μαζί σας! δεν μπορεί, κάποια παρεξήγηση έχει γίνει। μα να, αυτός που φεύγει δεν είναι στην παρέα σας? ναι, αυτός όμως δεν είναι μαύρος! ρε παιδιά, αν αυτός είναι λευκός εμείς όλοι εδώ τι είμαστε, διάφανοι?

Ο Κούρδος συνέχισε την πορεία του προς τα πρόβατα। Τι έγινε και τι δεν έγινε μόνο αυτός ξέρει, αν ξέρει!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: